Σελίδες

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ο Δήμος Αθηναίων χάνει 60.000 ευρώ την εβδομάδα.



Στο κίνημα «δεν εισπράττω» έχει προσχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων.
Παρά τις αυξημένες ανάγκες της πόλης, εδώ και τρεις μήνες ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας έχει σταματήσει να συλλέγει χρήματα από το παράνομο παρκάρισμα. Από 1ης Ιανουαρίου, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης (λευκές λωρίδες) έχει τεθεί εκτός λειτουργίας: οι κάρτες στάθμευσης έχουν εξαφανιστεί από τα περίπτερα και τα άλλα σημεία πώλησης, ενώ η Δημοτική Αστυνομία δεν δικαιούται να κόβει κλήσεις για την κατάληψη των συγκεκριμένων θέσεων. Αντιλαμβανόμενοι το κενό εξουσίας, οι οδηγοί παρκάρουν περίπου όπου βρουν.
Μέσω της πώλησης καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης, ο Δήμος Αθηναίων έβαζε στα ταμεία του από 40.000 έως 60.000 ευρώ την εβδομάδα. Ετσι, οι μέχρι στιγμής απώλειες για το δημοτικό ταμείο ανέρχονται σε τουλάχιστον 650.000 ευρώ.
Στη σημερινή κατάσταση, οδήγησε η έλλειψη προνοητικότητας από πλευράς τόσο της πρώην όσο και της νυν δημοτικής αρχής. Μολονότι όλοι γνώριζαν ότι τον Ιούλιο του 2011 θα έληγε η πενταετής σύμβαση με την εταιρεία Parkmobile Hellas, που είχε αναλάβει τη διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης στην Αθήνα, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να προκηρυχθεί έγκαιρα νέος διεθνής διαγωνισμός. Τελικά, ο νέος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Ιούλιο, ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα, αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση του έργου στην ίδια εταιρεία για ένα χρόνο. Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, και όχι μόνο, όμως, τον περασμένο Οκτώβριο, δύο μήνες μετά τη λήξη της σύμβασης, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία το σχέδιο σύμβασης.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ωστόσο, όπου προωθήθηκε η σύμβαση για έλεγχο νομιμότητας, έθεσε ένα μάλλον λογικό ζήτημα: ο έλεγχος νομιμότητας γίνεται πριν από την έναρξη εκτελέσεως της σύμβασης και όχι κατόπιν εορτής. Οι διαδικασίες πάγωσαν εκ νέου, ενώ ο δήμος προχώρησε σε αίτηση ανακλήσεως της απόφασης. Κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων και με δεδομένο το διακύβευμα, στις 2 Μαρτίου το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της σύμβασης. Ηταν η ώρα όμως να «μιλήσει» η εταιρεία.
«Για δικούς της λόγους, η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί να υπογράψει τη σύμβαση», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία, κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος. «Η Δημοτική Αστυνομία είναι έτοιμη να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων, αλλά διαδικαστικά θέματα δεν επιτρέπουν να ξεκινήσουμε».
Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» και η αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Εύα Κοντοσταθάκου. «Την τελευταία στιγμή, η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό το διάστημα χάσαμε πολλά χρήματα, που δεν μας περισσεύουν». Οπως αναφέρει, ως μόνη λύση προβάλλεται η λειτουργία του συστήματος από τον Δήμο Αθηναίων. «Εχουμε τρέξει τις διαδικασίες ώστε να λειτουργήσουμε μόνοι μας το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Στόχος είναι όχι μόνο να συνεχίσει η υπηρεσία, αλλά και να αναβαθμιστεί».
Πλήρης απορρύθμιση
Ακόμη ένα «αγκάθι», ωστόσο, για τον δήμο είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μαζική άρνηση από τους πολίτες για καταβολή των προστίμων που «κόπηκαν» από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2011, διάστημα κατά το οποίο δεν ίσχυε καμία σύμβαση, ή ακόμα και μηνύσεις για την αναίτια αγορά καρτών στάθμευσης. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κόπηκαν χιλιάδες κλήσεις και πουλήθηκαν περισσότερες από 550.000 κάρτες ελεγχόμενης στάθμευσης (αξίας άνω των 800.000 ευρώ, από τα οποία στην εταιρεία αναλογούσαν οι 140.000).
Σύμφωνα με την κ. Κοντοσταθάκου, η σχετική κανονιστική απόφαση του δήμου δεν έχει ανατραπεί, οπότε «κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ισχύουν τα πρόστιμα». Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πέραν της οικονομικής αιμορραγίας, πρόβλημα αποτελεί και η συνολική «απορρύθμιση» της λειτουργίας του συστήματος. «Η αλήθεια είναι ότι πήγε πίσω η προσπάθεια “εκπαίδευσης” των πολιτών στο σύστημα και ότι θα χρειαστεί κόπος για να επιτευχθούν τα ίδια αποτελέσματα».
Σημειώνεται, εξάλλου, ότι δεν έχουν σταματήσει οι έλεγχοι για παράνομη στάθμευση σε διαβάσεις, θέσεις μόνιμων κατοίκων, φόρτωσης–εκφόρτωσης, αναπήρων, δικύκλων κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου