Τέλος οι συμβάσεις για χιλιάδες υπαλλήλους
- Μετατάσσονται αναγκαστικά οι μόνιμοι
- Άρνηση μετάταξης σημαίνει αυτόματη απόλυση
- Όλη η λίστα με τους οργανισμούς όπου θα μπει λουκέτο
Τα μηνύματα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι σαφή. Τα βασικά αιτήματα των εταίρων-δανειστών για να γίνουν αλλαγές στο μνημόνιο είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου.
Είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν οι πρώτες μεγάλες και επί της ουσίας αποκρατικοποιήσεις, όμως είναι και θέμα χρόνου να σταλεί μήνυμα και για την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης με μαζικά λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου για να μειωθεί άμεσα και κατά χιλιάδες το προσωπικό, αλλά και το λειτουργικό κόστος.
Η λίστα περιλαμβάνει 60 φορείς και οργανισμούς. Μόνο τα λειτουργικά έξοδα, αλλά και η μείωση των συμβάσεων θα οδηγήσει σε σαφή μείωση των πόρων που χρειάζεται το Δημόσιο .
Στους φορείς αυτους απασχολούνται τουλάχιστον 3.000 υπάλληλοι. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει ήδη και προβλέπει άμεσο λουκέτο με μια μόνο υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σε ότι έχει να κάνει με το προσωπικό υπάρχουν τρεις δρόμοι.
Οι συμβασιούχοι ουσιαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους καθώς οι συμβάσεις μετά τη λήξη τους δεν θα ανανεώνονται καθώς προσμετρώνται ως νέες προσλήψεις.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι θα μετατάσσονται σε άλλον οργανισμό του Δημοσίου. Η μετάταξη θα είναι υποχρεωτική. Ο υπάλληλος μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αποδεχθεί τη νέα θέση. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται απόλυση.
Το πλεονάζον προσωπικό που δεν μπορεί να μεταταχθεί θα τίθεται σε καθεστώς εφεδρείας για ένα χρόνο λαμβάνοντας το 60% του μισθού και μετά θα απολύεται.
Στην περίπτωση της εφεδρείας όμως υπάρχουν δύο προβλήματα. Το ένα είναι η τρόικα που θεωρεί αποτυχημένο το μέτρο της εφεδρείας, ενώ το δεύτερο και πιο ουσιαστικό σε ό,τι αφορά στους υπαλλήλους είναι πως στην περίπτωση που ενταχθούν στο καθεστώς ουσιαστικά δεν έχουν καμία ελπίδα επαναπρόσληψης καθώς ούτε μετάταξη μπορεί να γίνει αφού και αυτή θα θεωρηθεί νέα πρόσληψη και υπόκειται στον κανόνα 1 προς 5.
Οι οργανισμοί προς κατάργηση – συγχώνευση:
Το σχέδιο περιλαμβάνει λουκέτα και μάλιστα άμεσα μέσα στο καλοκαίρι για οργανισμούς που υπάγονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης
Είναι οι οργανισμοί: Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης “Σύνθεση”, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας”Αθήνα” Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχίστρας Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,Κοινωνικές Συνετεριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων”Εδρα”, Ομοσπονδία Άρσης Βαρών,Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας” Αλθαία”, Αθλητικό Κέντρο Χανίων,ΟΚΕ, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ”,Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ,Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, “Συν-ειρμός”,Ωδείο Αθηνών,Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς,Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης,ΙΑΣΙΣ, Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης, Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης,Κέντρο Έρευνας Πρίθαλψης Σακκχαρώδη Διαβήτη.
Παράλληλα, σύμφωνα με το “Έθνος” εξετάζεται τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσουν το ΣΕΦ που θα συγχωνευθεί με το ΟΑΚΑ, η Μονάδα Διαχείρισης Οικονομικών Προγραμμάτων με 1.200 άτομα προσωπικό, ο ΕΟΦ, ο ΕΦΕΤ το Κέντρο Αιμοδοσίας, αρκετά Μουσεία, αλλά και οι σχολές Δημόσιας Υγείας, Δικαστικών και Δημόσιας Διοίκησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου