Σελίδες

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Ανησυχία ΚΕΔΕ για περικοπές στους ΟΤΑ

Ιδιαιτέρως ανήσυχη εμφανίζεται η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας από σειρά δημοσιευμάτων που αφορούν μελέτη που εκπόνησε το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών (ΚΕΠΕ) για λογαριασμό του υπ. Οικονομικών.


Με βάση τη μελέτη αυτή, υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές στα έσοδα των δήμων. Η μελέτη, που συντάχθηκε σε συνεργασία του ΚΕΠΕ με την Task Force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τεχνοκράτες του ΔΝΤ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014 από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ).

Ειδικότερα για τους δήμους, εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια παρεμβάσεων και ότι θα πρέπει να μεταβληθεί ο τρόπος συλλογής και διαχείρισης των εσόδων τους. Για τις δημοτικές επιχειρήσεις -σημαντικός αριθμός των οποίων έχει κοινωφελή χαρακτήρα, όπως οι παιδικοί σταθμοί- εκτιμάται ότι είναι πάρα πολλές και προτείνεται να κλείσουν στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας των ΟΤΑ.

Η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι ήδη από το 2009, οι ΟΤΑ έχουν υποστεί μείωση 50,6% για λειτουργικές δαπάνες και 55,16% για επενδύσεις. Συγχρόνως, από φέτος έχει αρχίσει και έμμεση αφαίμαξη των ήδη μειωμένων πόρων. Από τα χρήματα των ΟΤΑ για το 2012 αφαιρέθηκαν ήδη 190 εκατ. ευρώ για πληρωμή οφειλών του 2011, που αφορούσαν προνοιακά επιδόματα και μεταφορές μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου