Σελίδες

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Έφοδοι μικτών κλιμακίων σε πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας.

Ξεκίνησαν την Πέμπτη οι έλεγχοι σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένουν μετανάστες χωρίς χαρτιά, συχνά υπό άσχημες συνθήκες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ελέγχθηκαν χώροι σε τρεις πολυκατοικίες και βρέθηκαν 21 μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Στους ελέγχους των «διαμερισμάτων του κέντρου της Αθήνας που αποτελούν κίνδυνο εστιών μόλυνσης από την διαμονή υπεράριθμων μεταναστών», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πήραν μέρος κλιμάκια της Ελληνικής Αστυνομίας, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), του Δήμου Αθηναίων, του αρμόδιου Εθνικού Φορέα για τα Λοιμώδη Νοσήματα με την παρουσία των εισαγγελέων..
Στο πλαίσιο της εξόρμησης από τα μικτά κλιμάκια ελέγχθηκαν χώροι σε τρεις πολυώροφες πολυκατοικίες του κέντρου της Αθήνας (Αγίου Κωνσταντίνου, Χαλκοκονδύλη, Μενάνδρου) για τις οποίες είχαν παρασχεθεί πληροφορίες πολιτών στην ΕΛ.ΑΣ.
Ειδικότερα σε διαμέρισμα της οδού Μενάνδρου, βρέθηκαν, κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε, συνολικά 21 μετανάστες. Από αυτούς, οι έξι προσήχθησαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών, διότι δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής στη χώρα και κρατούνται για επιστροφή στη χώρα τους.
Συνελήφθη, ακόμα, ένας έλληνας, ο οποίος εισέπραττε από τους μετανάστες 3 - 5 ευρώ την ημέρα/ανά άτομο για λογαριασμό του ιδιοκτήτη προκειμένου να εξασφαλίζει σε αυτούς στέγη ενώ αναζητείται στα όρια του αυτόφωρου ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος που επέτρεπε την υπεράριθμη διαμονή αλλοδαπών χωρίς χαρτιά.
Οι είκοσι ένας μετανάστες εξετάστηκαν από γιατρούς που συμμετέχουν στα μικτά κλιμάκια, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες ή άλλα λοιμώδη νοσήματα. Οκτώ από αυτούς υπεβλήθησαν σε ακτινογραφικό έλεγχο από τις κινητές μονάδες ελέγχου.
Επίσης, δυο διαμερίσματα ελέγχθηκαν από τα στελέχη της κινητής μονάδας ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ «για να διαπιστωθεί εάν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προτρέπει τους πολίτες που διαπιστώνουν την υπεράριθμη στέγαση παράνομων μεταναστών σε διαμερίσματα να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση τηλεφωνικά ή και στέλνοντας sms στον αριθμό 100.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «κατά των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων που διαπιστώνεται υπεράριθμη στέγαση μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα σχηματίζεται δικογραφία, σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης, και εφόσον εντοπίζονται εντός των ορίων του αυτόφωρου συλλαμβάνονται και οδηγούνται στις Εισαγγελικές Αρχές».
Οι έλεγχοι διαμερισμάτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας από τα μικτά κλιμάκια θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.
Επίσης μέχρι τη λειτουργία των κέντρων κράτησης θα μεταφέρονται στα κρατητήρια των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων ή στην Διεύθυνση Αλλοδαπών.
Επίσης από εξονυχιστικό έλεγχο θα περνάνε και όσοι αλλοδαποί βρεθούν να έχουν άδειες παραμονής ή αντίγραφα αιτήσεων για παροχή ασύλου για να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους και εάν έχουν νόμιμα αποκτήσει τα έγγραφα.
Ακολούθως τα οικήματα θα απολυμαίνονται και θα σφραγίζονται.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου