Σελίδες

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Προσφυγή 9.000 υπαλλήλων για το ενιαίο μισθολόγιο.

Εργαζόμενοι από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και το υπουργείο Πολιτισμού
θέτουν ζήτημα συνταγματικότητας για το «ψαλίδι» στις αποδοχές τους. Οι υποθέσεις αναμένεται να καταλήξουν στην Ολομέλεια, όπου θα εκδικαστεί «πιλοτική» δίκη.

Στα δικαστήρια θα κριθεί η συνταγματικότητα και του νέου μισθολογίου - βαθμολογίου που θεσπίστηκε για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς κατά χιλιάδες και με ομαδικές προσφυγές οι θιγόμενοι υπάλληλοι άρχισαν να ζητούν «καταφύγιο» στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ηδη κατέθεσαν στο ΣτΕ προσφυγές 9.040 υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του υπουργείου Πολιτισμού, ζητώντας να κριθεί αντισυνταγματικός και αντίθετος σε διεθνείς συμβάσεις και κοινοτικές οδηγίες ο ν. 4024/11 που περιέκοψε σημαντικά τις αποδοχές τους, ανατρέποντας, όπως σημειώνουν, την οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.
Οι υποθέσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν στην Ολομέλεια ΣτΕ (όπως ζητούν οι εργαζόμενοι) σε «πιλοτική» δίκη, αφού πρόκειται να υποβληθούν και άλλες παρόμοιες προσφυγές, ενώ παράλληλα τα υπόλοιπα διοικητικά δικαστήρια της χώρας δέχονται «μπαράζ» αγωγών (κυρίως ομαδικών) από χιλιάδες υπαλλήλους που προσβάλλουν τις νέες καταστάσεις μισθοδοσίας, υποστηρίζοντας ότι περιέρχονται πλέον σε κοινωνικοοικονομικό αδιέξοδο. Μόλις το ενιαίο μισθολόγιο παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ΣτΕ σε «πρότυπη δίκη», θα «παγώσουν» όλες οι υπόλοιπες δίκες για να δοθεί ενιαία συνταγματική λύση.
Με τις προσφυγές (1.220 σελίδων) που υπέβαλαν 8.108 υπάλληλοι του ΙΚΑ και 932 του υπουργείου Πολιτισμού μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στο ΙΚΑ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργατοτεχνιτών του υπουργείου Πολιτισμού, στρέφονται κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη που έδωσε οδηγίες για αναδιάρθρωση του μισθολογίου για τους υπαλλήλους Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, προσβάλλοντας ταυτόχρονα και τα ατομικά φύλλα μισθοδοσίας του Ιανουαρίου 2012.
Τις πράξεις αυτές θεωρούν αντισυνταγματικές και άκυρες, γιατί στηρίζονται στον ν. 4024/11, στον οποίο καταλογίζουν ότι «παραβιάζει τουλάχιστον 10 συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τον σεβασμό για την ανθρώπινη αξία, ισότητα, εργασία, περιουσία, κοινωνικό κράτος δικαίου, ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, ιδιοκτησία κ.λπ.».
Επισημαίνοντας τις περικοπές από τον Μάρτιο 2010 (ν. 3833/10) και τις πολλαπλές νομοθετικές παρεμβάσεις που συρρίκνωσαν το εισόδημά τους, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι έχει ανατραπεί ο οικογενειακός - προσωπικός προγραμματισμός, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και να καλύψουν τις δαπάνες τους.
Προσθέτουν ότι πολλοί έχουν δάνεια κατοικίας που βαρύνουν τη μισθοδοσία τους με κρατήσεις, με συνέπεια να έχουν ακόμα και μηδενικές ή αρνητικές μισθοδοσίες...
Τέλος υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύει την περιουσία, το Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά, Μορφωτικά Δικαιώματα, την οδηγία 2002/14/ΕΚ και διεθνείς συμβάσεις που προστατεύουν την εργασία και τις αποδοχές (μισθό, επιδόματα κ.λπ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου